България ще поиска първите над 2,5 млрд. лв.  по Плана

...
България ще поиска първите над 2,5 млрд. лв.  по Плана
Коментари Харесай

България ще поиска първите 2,3 млрд. лв. по плана за възстановяване от ЕК в края на юни |

България ще изиска първите над 2,5 милиарда лева.  по Плана за възобновяване и резистентност от Европейска комисия в края на юни, съобщи вицепремиерът Асен Василев по време на чуването му в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите му до 30 юни страната ще е изпълнила част от промените и това ще е задоволително, с цел да получим първия транш от сумата.

Асен Василев съобщи, че през второто полугодие ще бъдат открити и оперативните стратегии и компаниите ще могат да получат заплащанията си.

Министерски съвет предлага арбитражът да се реалокира от Министерството на финансите в Министерството на правораздаването. Тази смяна е заложена в ЗИД на Граждански процесуален кодекс, който към този момент е импортиран в деловодството на Народното събрание.

Имаме много изгубени каузи в арбитража, съобщи Василев. Той добави, че поради тях страната губи приблизително по към 50 млн. лева. 

Вицепремиерът заяви, че се планува групата от МФ да се реалокира напълно в Министерство на правосъдието. Според него това да няма да докара до нарастване на разноските на ведомството на Надежда Йорданова.

Асен Василев разяснява и вчерашния експертен съвет във финансовото министерство, на който бяха обсъждани противоинфлационните ограничения. По думите му към момента няма дефинитивно решение. Управляващите възнамеряват втори съдружен съвет тази седмица, а при започване на идната ще бъдат оповестени и ограниченията . В тях има обезщетения за повишаването на енергоизточниците, както и средства за най-засегнатите от инфлацията. Цената на пакета ще сред 1,5 -2 милиарда лева Повечето от ограниченията ще работят до края на годината.

Василев разяснява и плануваната за лятото актуализация на бюджета. Той съобщи, че се чака тогава да бъдат пренасочени средства към Министерството на защитата. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР